streda 26. júna 2013

Exaktný dôkaz rozpadu finančného systému (6).

Principiálne dôsledky Exaktného dôkazu etc.

     V prípade nulového rastu produkcie  v základnom SMM  je expanzia peňažnej bázy  a dlhu závislá len od nastavenia parametrov  samotnej inflácie. Napriek tomu nestráca svoj exponenciálny charakter  v dôsledku principiálnej inflácie.


   Prvý principiálny dôsledok :
   Rast dlhu v základnom SMM je vždy exponenciálnou funkciou a to aj v prípade nulového rastu produkcie !!!

   Principiálnou podstatou každého SMM je inflácia ako nástroj, ktorý by mal účinkovať ako  trvalá  podpora rastu produkcie a tzv. stability cien. Z Exaktného dôkazu etc. ale vidíme, že inflácia predovšetkým principiálne udržuje a rozširuje seba samu a vyvoláva pritom aj rastovú infláciu(GI) viazanú na IRP a ORP.


   Druhý principiálny dôsledok :
   Inflácia v základnom SMM je zdrojom svojho vlastného exponenciálneho rastu a rast produkcie tento proces ďalej exponenciálne umocňuje !!!

   Keďže v základnom SMM je inflácia  riadená dlhopismi, jej zdrojom je teda dlh. Cieľom dlhu vo všeobecnosti je zvýšenie tvorby pridanej hodnoty, ktorú môžeme považovať za hlavný zdroj  likvidácie dlhu. V SMM sa deje ale niečo zdanlivo paradoxné. Rast produkcie nerastie tak rýchlo ako dlh. Pritom toto zaostávanie za dlhom je exponenciálne a naviac ho umocňuje samotný rast produkcie. Nie je to paradox! Je to logická funkčnosť  systému.  Zákonitá. Objektívna. Absolútna.


   Tretí principiálny dôsledok :
   Rast  produkcie ako jeden z hlavných cieľov v základnom SMM  je  spoluzdrojom  tvorby  dlhu  a nie zdrojom jeho likvidácie !!!




1 komentár:

  1. a tu je samozrejme zakladny omyl, dlh nie je ziadna automaticka funkcia, dlh musi niekto realne niest a ten je ochotny to spravit len ak naklady dlhu su nizsie ako jeho ocakavanie rastu vynosov, Zbytocne sa zvysuje penazna baza ak je nulovy rast, nikto sa nezadlzuje. Japonsko je uplne ukazkovy priklad.

    Tento problem je teda nepochopenim priciny a nasledku.

    A samozrejme ze objav toho ze inflacia nemeni produkciu ekonomiky je znamy uz dlho, sposobuje len redistribuciu produktu. Ak odhliadneme od tohto efektu, tak inflacia je len zmena mierky a to je uplne jedno ci je exponencialna alebo nie, opticky ju vieme jednorazovo riesit napriklad skrtom nul na nominalnych hodnotach.

    A nepochopenim toho co je podstatne a co nie sa autor dostava do bludneho kruhu, nie je dolezita nominalna hodnota dlhu ale jeho vztah k produkcii.

    OdpovedaťOdstrániť